Ziekte en ongemak kan door veel verschillende zaken worden veroorzaakt. In de orthomoleculaire geneeskunde is de opvatting dat in veel gevallen een aandoening meer dan een oorzaak heeft. In dit artikel alles over de 18 meest voorkomende oorzaken van ziektes, ongemakken en aandoeningen.
Inhoudsopgave
Schimmels
Schimmels kennen we natuurlijk allemaal uit de natuur, in de vorm van paddenstoelen of beschimmeld voedsel. Schimmels kunnen echter ook mensen en dieren ziek maken. Schimmels komen van nature voor op en in ons lichaam en hebben een belangrijke functie, maar kunnen het lichaam ook ziek maken.
Schimmels hebben in de natuur een belangrijke functie. Ze dragen bij aan een goede werking van de darmen en slijmvliezen en zijn de basis voor de productie van bijvoorbeeld brood, bier, wijn en verschillende soorten antibiotica.
Er zijn echter ook schimmels die het lichaam ziek kunnen maken. De bekendste ziekmakende schimmel is Candida albicans, die een vaginale schimmelinfectie kan veroorzaken. Bij ziekte veroorzaakt door schimmels kun je last hebben van lichaamseigen schimmels die gaan groeien, van schimmelsporen die in de lucht zweven of van de gifstoffen die schimmels in bepaalde voedingsmiddelen produceren, wanneer je eten consumeert dat bedorven is.
Er zijn enkele veelvoorkomende klachten die veroorzaakt worden door schimmels.
- Darmproblemen: de balans tussen bacteriën en schimmels in de darmen is dan verstoord
- Huidklachten, zoals voetschimmel, ringworm, vaginale infecties en spruw
- Longklachten, door de schimmel Aspergillus, die zich graag in de longen nestelt
- Klachten van het binnenoor (oorsuizen, duizeligheid)
- Auto-immuunstoornissen en tumoren, deze worden door de toxines geactiveerd
Vaak wordt bij schimmelziekten gezien dat het immuunsysteem verzwakt is door andere oorzaken. De schimmel is dan niet de enige oorzaak van de aandoening.
Virussen
Virussen zijn de kleinste micro-organismen op aarde en veroorzaken veel ziektebeelden, bijvoorbeeld de griep. Virussen zijn niet levend en kunnen zich pas vermeerderen wanneer ze zich in een gastheer bevinden. Toch zijn virussen een grote veroorzaker van verschillende ziektebeelden, zelfs wanneer er niet direct sprake lijkt te zijn van een infectieziekte. Er zijn dan ook veel virussen die lang in het lichaam kunnen blijven en zo het lichaam kunnen verstoren.
Virussen bestaan uit een eiwitmantel en een nucleïnezuur (DNA of RNA). Dit erfelijk materiaal gebruiken ze om de cellen van de gastheer binnen te dringen en zich zo te vermenigvuldigen. Virussen worden ingedeeld in 18 verschillende groepen, afhankelijk van het erfelijk materiaal wat ze gebruiken en de opbouw van de buitenkant van het virus.
Virussen veroorzaken veel verschillende ziektebeelden, waarvan ook veel chronisch zijn.
- Aandoeningen aan de luchtwegen, zoals chronische verkoudheidsklachten of bronchitis
- Aandoeningen aan de maag en darmen
- Post viraal syndroom, een verzamelnaam voor verschillende ziektes die ontstaan na een actieve infectie, bijvoorbeeld griep
- Eczeem wordt mede veroorzaakt door virussen die sluimerend in het lichaam aanwezig zijn
- Wratten
- Koortslip (herpes simplex)
- Ziekte van Pfeiffer (Epstein-Barr virus)
- HIV
- Fibromyalgie en CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) wordt mede veroorzaakt door sluimerende virusactiviteit
Bacteriën
Bacteriën zijn de derde oorzaak van veel infectieziekten. Zoals schimmels zijn veel bacteriën nuttig voor de natuur. Ze vormen een nuttige barrière in ons darmstelsel en zijn op die manier van groot belang voor het immuunsysteem. Helaas produceren veel bacteriën ook gifstoffen, waardoor ze ons lichaam ziek kunnen maken. Infecties door bacteriën worden behandeld met
antibiotica.
Bacteriën veroorzaken onder meer de volgende ziektebeelden:
- Botulisme, een gevaarlijke infectie veroorzaakt door de gifstoffen van de bacterie Clostridium botulinum. Deze gifstof wordt in de medische wereld onder meer gebruikt in de vorm van Botox.
- Diarree en buikgriep
- Huidinfecties
- Antibiotica-resistente bacteriën, bijvoorbeeld VRE en MRSA
Na behandeling kunnen achtergebleven gifstoffen nog steeds zorgen voor allerlei ziekteverschijnselen, die zelfs chronisch kunnen worden.
- Aanhoudende klachten van de maag en darmen, na bijvoorbeeld voedselvergiftiging of een infectie met de Helicobacter, een belangrijke veroorzaker van de maagzweer.
- De ziekte van Lyme, die veroorzaakt wordt door de toxines van de Borrelia-bacterie. Deze ziekte wordt vaak te laat ontdekt.
- Neurologische klachten, zoals epilepsie
- Eczeem
Parasieten
Parasieten zijn de laatste categorie van ziekmakende micro-organismen bij de mens. Parasieten zijn micro-organismen die zich voeden ten koste van de gastheer. Bekend zijn onder andere de lintworm, die zich in de darmen nestelt, en de darmparasiet Giardia. Parasieten worden vaak overgedragen van mens op dier, denk dan aan toxoplasmose, maar kunnen ook door bijvoorbeeld vies water worden overgedragen.
De gemiddelde parasiet veroorzaakt geen gevaarlijke aandoeningen, maar kan wel erg vervelend zijn. In vele gevallen veroorzaken parasieten in eerste instantie helemaal geen klachten, maar worden ze opgemerkt door een opgezette buik of het verliezen van veel gewicht. Omdat een parasiet zich in veel gevallen in de darmen nestelt, kunnen ze daar voor een chronische darmontsteking zorgen. Deze ontsteking zorgt voor verschillende ziekteverschijnselen en een opgezwollen buik. Ook eet de parasiet voedingsstoffen en goede bacteriën in de darm op, waardoor de werking van de darm voor lange tijd verstoord kan raken.
Er zijn verschillende ziektes die door parasieten veroorzaakt worden.
- Amoeben zijn ook parasieten, maar ziektes door amoeben komen in Nederland niet tot weinig voor. In de Verenigde Staten zijn er enkele amoeben die een levensbedreigende hersenziekte kunnen veroorzaken.
- Giardia is een darmparasiet met zweepdraden, waardoor de parasiet zich voortbeweegt. Giardia zorgt voor heftige klachten aan de huid, darmen en bloedarmoede.
- Balandidium coli is een parasiet die bij mensen in de darm voorkomt en klachten kan geven.
- Toxoplasmose wordt onder meer overgedragen door de ontlasting van katten en is voornamelijk gevaarlijk voor zwangere vrouwen.
- Malaria wordt veroorzaakt door plasmodium, een parasiet die door muggen wordt overgedragen.
- Ook de bij kinderen veel voorkomende wormpjes zijn een parasiet: de enterobius vermicularis.
Toxische belasting
Giftige stoffen (toxines) zijn helaas overal in ons milieu aanwezig. Denk dan aan schoonmaakmiddelen en oplosmiddelen, maar ook zware metalen, conserveringsmiddelen, toxines van bacteriën en schimmels. Bij een te grote blootstelling aan toxines kan het lichaam ontregeld raken, en kunnen ziektebeelden optreden. Virussen en bacteriën krijgen dan kans, omdat het immuunsysteem niet meer goed werkt.
Kijk maar eens om je heen in huis welke producten giftig zijn. Schoonmaakmiddelen zijn zeer vaak opgebouwd uit diverse toxines. CFK (chloorfluor koolstof) is de koelvloeistof in onze koelkasten en kan bewezen ernstige ziektebeelden veroorzaken. Ook in de medische wereld wordt veel gebruik gemaakt van toxines. Medicijnen zijn ook een vorm van toxines, net zoals vaccinaties.
Veel gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door oude, metalen vullingen in het gebit.
Er zijn drie verschillende toxines, die ook nog eens veel in onze voeding voorkomen. Het gaat dan om Chlorogenic Acid, Phloridzin en Gallic Acid. Deze stoffen zitten onder meer in groente en fruit. Als aan andere factoren ook wordt voldaan, kunnen deze stoffen veel verschillende ziektes veroorzaken in het lichaam. Het is dus belangrijk om voedsel goed te koken: dan worden de
toxines onschadelijk gemaakt.
Bij de volgende klachten en situaties kun je denken aan een te grote toxische belasting:
- Chronische klachten die op een andere manier niet goed te verklaren zijn, zoals vermoeidheid, overgevoeligheden, darmproblemen, huidproblemen, auto-immuunziektes, astma en allergieën.
- Steeds weer terugkerende klachten, ook na het doormaken van ziekte. Denk dan aan holteontsteking na verkoudheid.
- Langdurig medicijngebruik.
- Na narcose, verdovingen of vaccinaties.
- Bij acute en heftige ziektebeelden.
Elektrosmog (geopathie)
We leven met steeds meer elektrische apparaten om ons heen. Dat maakt het leven makkelijker, maar kan helaas ook zorgen voor gezondheidsklachten. Elektrische apparaten geven namelijk straling af, de zogenaamde elektrosmog. Dat kan zorgen voor een verstoring van het lichaam en onze cellen, met name de bloed-hersenbarriere. Hierdoor wordt de functie van de hypothalamus, de belangrijkste klier in de hersenen, verstoord. Hierdoor kan het lichaam zichzelf niet meer goed helen en ben je meer vatbaar voor ziekte.
Verschillende vage klachten worden vermoedelijk veroorzaakt door elektrosmog. Denk dan aan slaapproblemen, duizeligheid, hoofdpijn, vermoeid opstaan, nervositeit, rusteloze benen en een hypothalamus-storing, een ziektebeeld dat verschillende klachten kan veroorzaken. Klachten die afnemen of verdwijnen enkele uren na het opstaan worden in veel gevallen veroorzaakt door elektrosmog. Je bent namelijk meer vatbaar voor elektrosmog tijdens de slaap.
Ook op bestaande ziektebeelden heeft elektrosmog een negatief effect. Denk dan aan epilepsie, leukemie en MS. Maar ook minder ernstige aandoeningen zoals slaapstoornissen en ADHD/ADD kunnen verergerd worden door elektrosmog.
Littekenstoring
Littekens blijven achter na wonden op de huid of organen en kunnen een storende invloed hebben op het lichaam. Omdat littekenweefsel een grotere weerstand heeft dan het oorspronkelijke weefsel, kan de energiestroom door het lichaam belemmerd worden. De energie door het lichaam transporteert zich door middel van meridianen, de energiebanen. Wanneer er een storing optreedt bij een meridiaan, kan dat zorgen voor verschillende klachten in het gebied waar de meridiaan mee communiceert. Dat hoeft dus niet altijd de plek van het litteken te zijn!
Littekenweefsel ontstaat door een wond of trauma aan het lichaam. Bij een verwonding treedt eerst een ontstekingsreactie op. Het lichaam reinigt de wond en begint met de wondgenezing, waarbij littekenweefsel wordt aangemaakt. Tot dag 21 na de verwonding bouwt het lichaam het litteken langzaam op. Hierna treedt de rijpingsfase op, die wel een jaar kan duren. Collagene huidvezels bouwen zich op en breken af, waardoor het litteken soepel wordt. Sommige littekens genezen beter dan andere. Dat ligt onder meer aan het collageen dat in het litteken gevormd is.
Stroeve, slecht genezen littekens kunnen zorgen voor een littekenblokkade. Vooral hypertrofische (dikke, hoge) littekens kunnen zorgen voor een blokkade, net zoals stroeve, niet soepele littekens. Een littekenblokkade kan door het hele lichaam voor een groot aantal klachten zorgen. Alle met de aangetaste meridiaan verbonden organen, chakra’s, systemen en emoties kunnen verstoord raken.
Gebit
Niet veel mensen weten dat ons gebit kan zorgen voor veel verschillende gezondheidsproblemen. Een ongezond gebit heeft dan ook grote gevolgen voor de gezondheid. Gebitsproblemen zijn een veelvoorkomende oorzaak van chronische klachten. Iedere tand van het gebit correspondeert namelijk met een bepaalde meridiaan (energiebaan) in het lichaam.
Storingen in het lichaam kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Een van deze oorzaken is bacteriële infecties in de mond, zoals tandvleesontsteking (gingivitis) en ontstekingen van het wortelkanaal. Ook metalen elementen in het gebit, zoals oude vullingen van goud of amalgaam, kunnen grote gevolgen hebben voor het lichaam. Vooral goud heeft een zeer giftige werking op de hypothalamus.
- Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees. Dit kan ontstaan door slechte mondhygiene, maar ook door hormonen of diabetes. Als dit zich uitbreidt naar het kaakbot ontstaat parodontitis, waardoor het kaakbot en de tanden aangetast kunnen worden.
- Pulpitis is een beschadiging van het pulpa van de tanden, het levend weefsel van de tanden. De pijn kan heftig en spontaan optreden en doorslaan naar het wortelkanaal.
- Wortelkanaal-problemen worden vaak behandeld met een wortelkanaalbehandeling. Dit lost de pijn op, maar niet altijd het probleem. Door deze behandeling worden namelijk gifstoffen door het hele lichaam verspreid. In sommige gevallen is het verwijderen van de tand dus beter.
Het herstel van het gebit wordt met name mogelijk gemaakt door het lymfesysteem. In het hoofd liggen veel lymfeklieren. Bij het gebit zijn de kanalen naar de lymfeklieren erg smal, waardoor de genezing langzamer gaat. Dat is de reden dat een gezond immuunsysteem belangrijk is voor een gezond gebit. Bij een verslechterd immuunsysteem zul je relatief snel gebitsklachten krijgen.
Psyche & emoties
Emoties zijn niet alleen kenmerkend voor onze geest, maar ook een natuurlijk overlevingsmechanisme. Je emoties kunnen binnen een fractie van een seconde een passende reactie geven op dreigend gevaar. Ook vormen je emoties secundaire reacties, gevoelens en gedachten op basis van gebeurtenissen in ons leven. Door middel van emoties worden gevoelens en gedachten op de juiste plaats in het brein geïntegreerd.
Deze integratie van emoties in de hersenen zorgt niet alleen voor het stallen van informatie in de hersenen, maar ook voor synchronisatie van de processen in de hersenen. Dit maakt een goede informatieoverdracht in de hersenen mogelijk.
Als er een gebrek aan integratie optreedt, kan dit zorgen voor emotionele en lichamelijke problemen. Vanuit de hersenbalk, een zenuwbaan in het midden van de hersenen, lopen meridianen (energiebanen) door het hele lichaam. Deze hersenbalk is erg gevoelig voor belasting door virussen en gifstoffen. Het ontdoen van het lichaam van gifstoffen en virussen is dan ook van groot belang voor het oplossen van emotionele problemen.
Hersenkernen
Onze hersenen bevatten verschillende belangrijke delen, de hersenkernen. De functie van deze kernen kan verstoord raken door virussen, gifstoffen, emoties en stress en door een trauma, bijvoorbeeld een klap of whiplash. De belangrijkste hersenklieren zijn de hypothalamus en de hypofyse. De twaalf hersenkernen hebben de volgende functies:
- Nucleaus paraventricularis, ligt in de regio van de hypothalamus en produceert oxytocine (het ‘knuffelhormoon’) en vasopressine.
- Nucleus suprachiasmaticus: speelt een rol in het bioritme.
- Nucleus intermedius van Brockhaus: heeft invloed op de houding.
- Nucleus ventromedialis en dorsomedialis: heeft invloed op obesitas, gedrag en verzadiging.
- Nucleus arcuatus: heeft invloed op de productie van hormonen (dopamine, prolactine en groeihormoon).
- Nucleus mammilaris: invloed op het geheugen.
- Laterale hypothalamus: stimuleert eetgedrag.
Miasmata
Ziektes laten informatie achter in ons lichaam. Dit wordt een miasme genoemd. Miasmata zijn stukjes informatie, die door een ziekte aan ons DNA wordt gekoppeld. Deze miasmata worden dus ook doorgegeven aan de volgende generatie! Door externe factoren, zoals voeding en stress, kunnen oude miasmata actief worden en zo zorgen voor chronische klachten. Soms zijn ziekten dan ook het gevolg van overgeërfde miasmata, die de kop op zijn gaan steken.
De volgende miasmata komen relatief vaak voor:
- Gonococcinum ontstaat door een infectie met de SOA gonorroe. Deze miasma kan dan ook zorgen voor gynaecologische problemen, zoals endometriose.
- Luesnium wordt veroorzaakt door de ziekte syfilis (lues) in de vorige generatie. Dit is ook een SOA. Deze miasma kan (onverwacht) leiden tot gedragsproblemen bij kinderen, ADHD/ADD, depressie en angst.
- Tuberculinum ontstaat ten gevolge van tuberculose in de vorige generatie. Deze ziekte kwam vroeger vaak voor. Deze miasma kan leiden tot klachten die lijken op eczeem of reuma.
- Carcinosum is een miasma met meerdere verschillende variaties. Dit miasma wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van kanker en kan vanzelfsprekend leiden tot verschillende klachten. Het verlaat de verdedigingsmechanismen van het lichaam, waardoor kanker eerder op kan treden. Ook kan het leiden tot een minder sterke psyche. Dit kan zich uiten in onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen.
Chakra’s
De chakra’s zijn 13 energieknooppunten die zich door ons lichaam bevinden. Elk chakra correspondeert met een bepaalde energiebaan, ook wel een meridiaan genoemd. Chakra’s maken het mogelijk om je bewustzijn energetisch te transformeren naar het lichaam. Het is dan ook geen verrassing dat een verstoring in de chakra’s kan leiden tot bepaalde aandoeningen en ongemakken, met name veel psychologische ongemakken en vervelende trekken.
Chakra 1 is het wortelchakra en staat voor veiligheid. Blokkade kan leiden tot verslaving, angst en reuma.
Chakra 2 is het chakra van de verlangens. Een blokkade kan leiden tot seksuele stoornissen, te veel willen en schuldgevoelens.
Chakra 3 is het chakra van de eigen wil. Een blokkade hier leidt tot overactiviteit en hart- en vaatziekten.
Chakra 4 is het chakra van aarden. Blokkade hier kan leiden tot chronische vermoeidheid, depressie en apathie.
Chakra 5 is de liefdes-chakra en een storing hier kan leiden tot problemen met zelfvertrouwen, COPD en dementie.
Chakra 6 is de poort naar bescherming en verwerking. Blokkade hier leidt tot rigiditeit, autoimmuunziekten, allergie en ADHD.
Chakra 7 is het chakra van de communicatie. Blokkade hier leidt tot slechte communicatie, minder creativiteit en moeite om grenzen aan te geven.
Chakra 8 is het chakra van de dromen en een storing hier leidt onder meer tot leven in het verleden en het niet vervullen van levensdromen.
Chakra 9 staat voor helder inzicht en een blokkade kan leiden tot gebrek aan motivatie en depressie.
Chakra 10 staat voor het helder weten en een blokkade hier leidt tot een gebrek aan inzicht, isolatie en sceptisch zijn.
Chakra 11 staat in verbinding met de kosmische wereld en storing hier kan zorgen voor het afsluiten van jezelf, ongeduld en arrogantie.
Chakra 12 is het chakra van de verandering en correspondeert met het lymfesysteem, slijmvliezen en celwerking van het lichaam.
Chakra 13 is het chakra van verandering en samenhang in het lichaam. Storing zorgt voor angst voor het onbekende.
Hormonen
Hormonen zijn de boodschapperstoffen van het menselijk lichaam. Om al onze processen te regelen, beschikt het lichaam over veel verschillende regelmechanismen. De activiteit van deze mechanismen wordt aangestuurd door ons zenuwstelsel en hormoonstelsel. De hypothalamus is de ‘regelcentrale’ en bestuurt het hormonale systeem. De hypothalamus regelt bijna alle functies in het lichaam, zoals het slaapritme, eetlust, het autonome zenuwstelsel, temperatuur en bloeddruk.
Door het lichaam liggen verschillende hormoonklieren.
- Hypothalamus en hypofyse
- Schildklier
- Bijschildklieren
- Bijnieren
- Alvleesklier
- Eierstokken en teelballen
- Epifyse
Ziektes van deze klieren kunnen ver uiteenlopende symptomen en klachten geven. De klier kan bijvoorbeeld te weinig of te veel hormonen produceren. In ons lichaam zijn 44 verschillende hormonen actief. Voorbeelden van veel voorkomende hormoonstoornissen zijn:
- Een te snelle of te langzame schildklier komt veel voor. Iemand valt snel af (te snelle schildklier) of komt snel aan (te langzame schildklier). De schildklier is gevoelig voor emoties en gifstoffen.
- Bijnieruitputting is een veelvoorkomende hormoonstoornis. Door stress en onverwerkte emoties kan de bijnier zijn functie niet meer goed uitoefenen.
- Hypothalamusstoring kan veel verschillende chronische klachten veroorzaken, en ontstaat vaak ten gevolge van een trauma aan het hoofd, of door heftige emoties.
- Ook stoornissen die met de menopauze (overgang) of menstruatie te maken hebben, zijn vaak het gevolg van hormonen.
Vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren
Ons lichaam heeft essentieel nutriënten (voedingsstoffen) nodig om de functies goed uit te kunnen voeren. Een tekort aan een of meerdere van deze voedingsstoffen kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Tekorten kunnen ontstaan door:
- Slechte voeding
- Bewerkte voeding
- Bepaalde medicijnen, zoals antibiotica en laxeermiddelen
- Het niet goed gebruiken van bepaalde supplementen. Vitaminen hebben mineralen nodig om goed te kunnen werken.
Mineralen kunnen niet door het lichaam gemaakt worden en moet je dus via de voeding binnenkrijgen. Ze zorgen er onder meer voor dat vitaminen goed hun werk kunnen doen. Bij het gebruik van supplementen moeten vitaminen en mineralen zich in een organische vorm bevinden voor de beste werking in het lichaam.
Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Eiwitten zijn onmisbaar voor de opbouw en behoud van het lichaam. Eiwitten uit de voeding worden omgezet in aminozuren. Acht van de 23 aminozuren zijn essentieel. Deze moeten uit de voeding worden gehaald. Een supplement kan dan nuttig zijn.
Vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid. Visolie is dan ook een van de beste supplementen die je kunt nemen. Deze gezonde vetzuren zijn van groot belang voor het behoud van de cellen, het tegengaan van veroudering en het controleren van bloeddruk en chloesterol.
Matrix
De matrix van het lichaam (oftewel de interstitiele ruimte) is de ruimte tussen de cellen van het lichaam. De cellen wisselen hier hun voedings- en afvalstoffen uit. Ook vindt communicatie tussen cellen plaats. Naast de functie van de cel zelf, is een gezonde celmatrix ook van groot belang. Bij veel chronische klachten is er sprake van vervuiling van de matrix, onder meer door toxines of ziekteverwekkers.
Cellen in een ongezonde matrix worden vanzelf ziek. Omdat de matrix in verbinding staat met het lymfesysteem, verspreidt eventuele ziekte zich gemakkelijk door de rest van het lichaam. Een gezonde matrix is dus belangrijk voor het helen en gezond houden van het lichaam. Een vervuilde matrix kan veroorzaakt worden door micro-organismen, gifstoffen, elektrosmog, emoties, gebitsklachten en storingen in het zenuwstelsel en de chakra’s. Hierdoor kunnen de cellen niet meer goed met elkaar stoffen uitwisselen en communiceren. Dit kan tot ziekte leiden.
Basisbehoeften
Er zijn twaalf primaire basisbehoeften voor ieder mens. Als deze behoeften tijdens de kinderjaren niet goed zijn vervuld, kun je hier later last van hebben. Het veroorzaakt chronische klachten en blokkeert genezing.
Er zijn 12 basisbehoeften.
- Begrip
- Waardering
- Geruststelling
- Vertrouwen
- Zorg
- Erkenning
- Goedkeuring
- Bevestiging
- Respect
- Aanmoediging
- Acceptatie
- Bewondering
Tijdens de jeugd moeten deze behoeften vervuld worden. Als dit niet gebeurt, kan er een ‘verwonding’ ontstaan. Dit veroorzaakt pijn en emoties.
Allergie en overgevoeligheid
Meer dan de helft van de mensen in West-Europa heeft tegenwoordig een allergie. Helaas is dat geen toeval. Door onze nieuwe manieren van leven, ontwikkelen allergieën zich eerder en heftiger. Door bewerkt of slecht voedsel, energiestoringen, onbalans, gebitsklachten en psychische problemen kunnen allergieën veroorzaakt worden of heftiger worden.
Een allergie hoeft niet altijd heftig te zijn. Veel gezondheidsklachten zijn te wijten aan een overgevoeligheid voor bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen. Het merendeel van de mensen heeft dan ook last van een zogenaamde niet allergische overgevoeligheid, vaak op bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld:
- Problemen met de maag en darmen
- Huidproblemen, zoals acne en eczeem
- Vermoeidheid en slaapstoornissen
- Eetproblemen
- Psychische problemen, zoals angst en depressie
- Longproblemen
- Klachten van het bewegingsapparaat, zoals fibromyalgie.
Immuunsysteem
Het immuunsysteem is de verdediging van het lichaam. Het beschermt het lichaam tegen ziekteverwekkers en ruimt ze zo nodig op. Het immuunsysteem heeft drie verdedigingslinies:
- De huid, slijmvliezen, trilharen, darmen, traanvocht, neusslijm en de lichaamseigen bacteriën vorrmen een barrière voor ziekteverwekkers.
- De aangeboren immuniteit: bestaat uit speciale witte bloedcellen die ziekteverwekkers kunnen doden, insluiten en/of onschadelijk kunnen maken.
- De verworwen immuniteit bestaat uit de lymfocyten, witte bloedcellen met op hun oppervlak stoffen die bepaalde ziekteverwekkers kunnen herkennen. Deze verworven immuniteit werkt het hele leven lang.
Bij een verzwakte immuniteit (immunodeficientie) is er sprake van een slechte werking van het immuunsysteem. Bij een allergie reageert het immuunsysteem op een niet-gevaarlijke stof, zoals bepaald voedsel of pollen. Een auto-immuunziekte is een aandoening waarbij het immuunsysteem lichaamseigen weefsel aanvalt.
Het immuunsysteem kan aangetast worden door onverwerkte emoties, stress, een slechte darmflora en elektrosmog. Ook een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen kunnen het immuunsysteem negatief beïnvloeden. Dit kan zorgen voor een sterkere vatbaarheid voor ziektes en sluimerende virusactiviteit.
Geef een reactie